Door Armando Ello

Ricci Scheldwacht postte een foto op Facebook, waarin je mij aan het werk ziet om, zoals ik dat ook heb gedaan bij het vertel- en boekproject Antara Nusa.

Hervertellen

Ik wilde deze foto even uitlichten, omdat er op dit moment verschillende projecten gaande zijn die draaien om het het vastleggen en ‘hervertellen’ van het Indische verhaal.

De Indische striptekenaar Peter van Dongen heeft de roman ‘Familieziek’ van Adriaan van Dis ‘verstript’, zoals hij dat van de week zo mooi omschreef tijdens een uitzending van DWDD. En het resultaat mag er zijn. Wat mij aanspreekt in het werk van van Dongen is dat het filmische aan zijn strips: hoe hij scenes als een film in zijn hoofd afdraait en deze vervolgens verbeeld in het tweedimensionale vlak.

Nut van het verbeelden van een bestaand verhaal

Als beelddenker valt het mij op dat het Nederlands-Indisch verleden vaker in woorden wordt gevat dan in beelden gevangen. Waarom ik het inspirerend vind om het Indische te vatten in beelden, is dat ook beeld het verhaal rondom het Indische in een andere vorm kan hervertellen, waardoor iets dat al bestaat opnieuw leven krijgt ingeblazen.

Het was een eer om de fotosessie te mogen doen met Peter van Dongen en Adriaan van Dis. Deze mensen zijn mijn creatieve rolmodel, omdat ze prachtige boeken maken. Peter van Dongen had ik al eerder voor mijn lens staan. Daar kan ik helaas nog niks van laten zien, maar houd de Moesson van volgende maand in de gaten, zou ik zeggen!

Zie hier de uitzending van DWDD:


Een donatie doen?

Ga naar Antara Nusa Campagne

Facebook Comments

Tagged with: , , ,