Nog 28 uur en 21 % te gaan voor het einde van onze crowdfunding actie gunnen wij jullie een kleine sneak preview van het boek ‘Antara Nusa. Levensverhalen van ouderen uit Indië/Indonesië’ .
Bij deze proefdruk zien jullie het levensverhaal van Peter Kuyp (Tjeribon, 1945) en de portretfoto gemaakt door Armando Ello. Het is een hele ruwe eerste versie, de foto’s staan nog niet op de juiste plek, maar zo krijgen jullie alvast een idee hoe het er ongeveer uit gaat zien.

Waar staat Antara Nusa voor en waarom deze titel?

Je zult wellicht denken: Antara Nusa: waar staat dat voor en waarom deze titel? Nusantara is de pre-koloniale benaming voor wat wij nu kennen als Indonesië.  Het omgekeerde, Antara Nusa, betekent ‘tussen de eilanden’, dus dat wat de eilanden met elkaar verbindt. We hebben voor deze titel gekozen om de diversiteit onder de vertellers te benadrukken. Afkomstig van verschillende eilanden, met ieder hun eigen, unieke (Indische, Molukse, Tiomorese, Indonesisch-Chinese en zelfs Surinaamse) achtergrond werpen de vertellers steeds een ander licht op ‘het Einde van Indië’ en de periode van oorlog, Bersiap, dekolonisatieoorlog en (gedwongen) migratie.
Die meerstemmigheid maakt het een boek dat vanuit een inclusief standpunt geschreven is, in de hoop het overwegend eurocentrische perspectief op deze turbulente periode in onze gedeelde geschiedenis uit te dagen en te bevragen. Omdat ieder verhaal en perspectief het waard is om belicht te worden.
Als derde generatie voeg ik nog een andere, nieuwe betekenis toe aan de term ‘Antara Nusa.’ Voor mij staat ‘Antara  Nusa’ ook voor de reis en de beweging tussen Indië /Indonesië en Nederland, als ook voor de beweging tussen Oost en West. Het boek gaat net zo goed over Nederland – en dan met name Amsterdam – als dat het over Indië /Indonesië gaat. Tegelijkertijd laat het boek zien dat er veel meer verbindingen zijn tussen Oost (Indië /Indonesië) en West (Suriname en de Antillen) zijn dan we op het eerste gezicht zouden denken. Die beweging – tussen eilanden, tussen de (ex-)kolonie en de metropool en tussen Oost en West – maakt dit een bijzonder boek.
Met jullie bijdrage zal het boek in januari naar de drukker gaan en zal het op zaterdag 24 februari in het Bijlmerparktheater gepresenteerd worden. Helpen jullie mee het zwijgen onder ouderen uit Indië/Indonesië te doorbreken en dit bijzondere boek te realiseren?

 

Facebook Comments